Azijietiškas augalinis ramenas su tofu
Tinklaraštis
|
2025 01 15

Nenuobodus tofu

Dėl savo išvaizdos ir natūralaus skonio tofu dažnai apibūdinamas kaip nuobodus, tačiau iš tikrųjų tai – vienas universaliausių virtuvės produktų. 

Štai keletas priežasčių, kodėl rekomenduojame susidraugauti su baltymų ir mineralų karaliumi tituluojama augalinio valgiaraščio pažiba.

Platus panaudojimas

Nuo pusryčiams valgomos augalinės tofu „kiaušinienės” (arba tofinienės) iki sriubų, salotų, padažų, apkepų, troškinių ar net desertų. Tvirtesnis (angl. firm) tofu pasitarnaus ruošiant sočius kasdienos patiekalus, o kreminės konsistencijos šilkinis (angl. silken) puikiai tiks kokteiliams ir saldėsiams: pudingams, putėsiams, kreminiams pyragams.

Neatsitiktinai sojos pupelių pagrindu gaminamas produktas užtikrintai integravosi į klasikinius pasaulio virtuvės patiekalus. Nesvarbu, ar aptiksite jį aštriame tailandietiškame karyje, japoniškoje miso sriuboje, meksikietiškuose takuose, ar itališkoje lazanijoje – tofu nepriekaištingai atspindi įvairių kulinarinių tradicijų privalumus, paneigdamas mitus apie blankią savo prigimtį.

Dar daugiau: lanksti šio produkto struktūra leidžia jį panaudoti tiek kaip pagrindinį patiekalo elementą, tiek kaip subtilų priedą. Tofu gali būti kepamas (orkaitėje, keptuvėje ar ant griliaus), verdamas, troškinamas, maišomas į padažus ar net trupinamas į faršą primenančią konsistenciją.

Tofu spurgos
Karštos tofu spurgos | Plantasticka nuotr.

Drobė virtuvės eksperimentams

Dar vienas tofu privalumas – gebėjimas gerai sugerti skonius: padažų, marinatų, drauge su aliejumi sumaišytų prieskonių. Tofu veikia kaip kempinė, todėl gerai tinka tiems, kurie mėgsta virtuvės eksperimentus ir vertina įvairovę.

Svarbiausios tofu marinavimo taisyklės:

  • Marinavimui rekomenduojame naudoti tvirtą (angl. firm) tofu. Minkštą arba šilkinį (angl. silken) palikite padažams ir desertams.
  • Svarbiausia taisyklė prieš marinuojant – pašalinti iš tofu kuo daugiau perteklinio vandens. Taip produktas veiksmingiau sugers marinatą. Suvyniokite tofu į švarų virtuvinį rankšluostį arba popierines šluostes ir prislėkite sunkiu daiktu (maždaug 30 minučių). Jei reikia, procesą pakartokite, vandenį sugėrusias šluostes pakeisdami naujomis.
  • Tolygų marinavimą užtikrinsite supjaustę tofu mažesniais kubeliais.
  • Kuo ilgiau marinuosite, tuo skonis bus sodresnis. Tačiau, jei skubate, greitam marinavimui pakaks ir 30 minučių. Kai turite daugiau laiko, leiskite tofu marinuotis bent keletą valandų arba palikite jį šaldytuve per naktį (uždarę sandariame inde).
  • Virtuvėje tofu geriausiai bičiuliaujasi su sezamo aliejumi, česnaku, imbieru, kmynais, kalendra, čili pipirais, ciberžole, rūkyta paprika, agavų arba klevų sirupu, teriyaki, tamari bei sojos padažais, baziliku, čiobreliu, raudonėliu bei riešutais.

Dalinamės keliais pasaulio virtuvės įkvėptais marinatų pavyzdžiais:

Azija. Sojos padažas, sezamo aliejus, imbieras, česnakai ir šiek tiek saldumo iš klevų sirupo arba rudojo cukraus. Paprastas ir pikantiškas su sodriu umami skoniu. Galite pagardinti žemės riešutais arba sezamu.

Viduržemio jūros regionas. Alyvuogių aliejus, citrinų sultys, raudonėlis, čiobreliai ir maltas česnakas. Tikras itališkas skonis.

Meksika. Kmynai, čili milteliai, laimo sultys ir kalendra. Tinkamas aštrių ir rūgščių potyrių mėgėjams.

Marinuotas tofu
Marinuoto tofu gabaliukai | Polina Tankilevitch nuotr.

Ne paskutinėje vietoje – sveikatai palankios savybės

Šalia plataus pritaikomumo, tofu vertinamas ir dėl savo maistinių savybių. Šis nekaloringas, nemažai skaidulų turintis produktas turi daug baltymų (100 g tofu – nuo 8 iki 15 g). Be to, jame gausu mineralų (geležies 1, kalcio 2, mangano 3), B grupės vitaminų 4 ir kitų organizmui svarbių medžiagų.

Tinkamai paruoštas tofu gali atstoti mėsą, žuvį ar net sūrį. Priešingai šiems produktams, sojų pupelių sudėtyje nėra cholesterolio.

Dar vienas privalumas – dėl gero skonių sugėrimo tofu patiekaluose lengviau kontroliuoti druskos ir sočiųjų riebalų kiekį. Keiskite šiuos pagardus sveikesnėmis alternatyvomis – pavyzdžiui, prieskoninėmis žolelėms, kokybišku augaliniu aliejumi – ir mėgaukitės aromatingu, gerai savijautai draugišku maistu.

Azijietiška tofu sriuba
Azijietiška restorano „Colibri” sriuba su tofu gabaliukais | Aistės Aužbikavičiūtės nuotr.

Kur įsigyti?

Pirmą kartą išbandantiems tofu rekomenduojame jo dairytis prekybos centrų pieno, augalinių (veganiškų), vegetariškų, ekologiškų arba „pasaulio virtuvės“ produktų skyriuje.

Tofu taip pat galima pasigaminti namuose – dalinamės nesudėtingu, patirties išmėgintu receptu.

Šaltiniai:

  1. Vegetarian foods that are loaded with iron
  2. You can’t get enough calcium without dairy (or so we’ve been told)
  3. Tofu: health benefits and risks
  4. Is tofu good for you? – The benefits of eating more tofu
Pažink ir augink sveiko bei
skanaus augalinio maisto
idėjas Lietuvoje!
Įsitrauk