Dėl sudėtyje esančių natūralių elektrolitų burokėlių gira drėkina net geriau nei paprastas vanduo. Šį gėrimą įvertins ir aštrių bei žemiškų skonių mėgėjai.
Reikės:
750 ml giros
- Pusės vidutinio dydžio burokėlio (smulkintos)
- 700 ml vandens
- 1 šaukštelio (nejoduotos) druskos
- Mėgstamų priedų (pagal skonį): apelsino, imbiero, ciberžolės, citrinos, kmynų, levandų, čiobrelių ir kitų aromatinių žolelių.
Eiga:
- Supjaustykite burokėlį nedideliais griežinėliais ir perkelkite juos į švarų stiklainį.
- Ištirpinkite vandenyje druską ir supilkite mišinį į stiklainį. Jei norite, įdėkite mėgstamų priedų (neprivaloma). Palikite gėrimą pastovėti kambario temperatūroje (maždaug 5-7 dienas).
- Kasdien išleiskite iš stiklainio orą, kad kontroliuotumėte jame besikaupiančios angliarūgštės kiekį. Būkite atsargūs – stiklainiuose greitai susidaro slėgis.
- Po 3 dienų paragaukite ir patikrinkite, ar gėrimas pamažu įgyja giros skonį. Darykite tai kasdien. Kai gėrimo skonis pasiekia optimalų tašką, atšaldykite ir skanaukite.
- Gerkite kasdien, po maždaug 1-2 puodelius (150 ml).
Mūsų komandos narė Goda dalinasi praktiniais šio gėrimo ruošimo patarimais:
- Burokėlių nereikia labai smulkiai supjaustyti, geriau palikti stambesnius gabalėlius, nes jie turi daugiau cukraus (maži gabalėliai per greitai suraugintų girą iki nebegeriamos).
- Tie, kas girą renkasi ruošti be pridėtinių ingredientų (t.y. gėrimą gamina tik iš burokėlių, druskos ir vandens), gali pamėginti į ją įberti ciberžolės su šiek tiek juodųjų pipirų, kmynų su imbieru, įspausti laimo sulčių bei įnešti kitų mėgstamų skonių natų.
- Pravarčiausia girą pradėti ragauti po maždaug 5 dienų ir taip, vis po truputį daugiau rūgstančią, sugerti per savaitę. Jei jausite, kad gėrimas rūgsta per greitai, laikykite jį šaldytuve.
Skanaus!
Už receptą dėkojame: Nathália Krauss iš @biophilia__micro.kultures