Reikės:
Daržovių spagečiams (2 porcijoms)
- 1 vidutinio dydžio cukinijos
- 2 vidutinio dydžio morkos
- 6 saulėje džiovintų pomidorų (supjaustytų gabaliukais)
- Saujos graikinių riešutų
Pesto (maždaug 500 ml)
- Stipriai prikimštų dviejų stiklinių (maždaug 120 g) smulkintų morkų lapelių
- 200 g migdolų (lengvai apkeptų sausoje keptuvėje)
- 6 v.š. maistinių mielių dribsnių
- 6 česnako skiltelių
- 4 v.š. citrinos sulčių
- 140 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Mažo žiupsnelio druskos (nepadauginkite, sūrumo suteiks ir maistinių mielių dribsniai)
Eiga:
- Pirmiausiai pasigaminkite pesto. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, sudėkite į maisto kombainą. Susmulkinkite iki mažų gabaliukų (stenkitės per stipriai nesmulkinti – skaniau, kai pesto juntami nedideli migdolų gabaliukai). Tuomet supilkite aliejų ir dar šiek tiek pasmulkinkite. Paragaukite ir, jei norisi, pakoreguokite skonį citrinos sultimis, česnaku ir druska. Paruoštą pesto sudėkite į sandarų indelį (padažo turėtų užtekti daugiau nei 2 porcijoms).
- Supjaustykite cukiniją ir morkas į plonas spagečių juosteles – spiraline daržovių pjaustykle, tarka, specialiu skustuku arba paprastu peiliu.
- Sumaišykite cukinijų ir morkų spagečius su norimu kiekiu prieš tai paruošto pesto (jei spagečiai išėjo per ilgi – taip kartais nutinka pjaustant spiraline pjaustykle – patrumpinkite juos žirklėmis). Paragaujame ir, jei norisi, papildomai įberkite druskos, pipirų ir (arba) mažą šlakelį citrinos sulčių. Jei pesto ant spagečių pasiskirstė netolygiai, kelias minutes palaukite – netrukus cukinijos pradės išskirti savo sultis ir padažas išsimaišys geriau.
- Paskirstykite drauge su pesto sumaišytus spagečius į du dubenėlius. Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, užberkite graikinių riešutų ir į kiekvieną dubenėlį papildomai įdėkite po šaukštelį pesto. Ragaukite, kol cukinijos nepaleido visų savo sulčių.
Skanaus!
Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš tinklaraščio www.valgykimesveikiau.lt (@valgykimesveikiau)