Raktažodžiai:

Cukinijų ir morkų spagečiai su pesto

Išraiškingame augalinio pesto recepte tarp ingredientų rekomenduojami morkų lapeliai. Nieko baisaus, jei tokių neturite (užtepėlei tinkami ir kiti žalumynai bei jų mišiniai), tačiau nepamirškite išmėginti šios receptūros tada, kai užsiauginsite arba iš turgaus parsinešite šviežių, žaliaskarių morkų. Ne visiems žinoma, kad šių daržovių lapeliuose gausu antioksidantų ir kitų sveikatai palankių maistinių medžiagų.

Reikės:

Daržovių spagečiams (2 porcijoms)

  • 1 vidutinio dydžio cukinijos
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 6 saulėje džiovintų pomidorų (supjaustytų gabaliukais)
  • Saujos graikinių riešutų

Pesto (maždaug 500 ml)

  • Stipriai prikimštų dviejų stiklinių (maždaug 120 g) smulkintų morkų lapelių 
  • 200 g migdolų (lengvai apkeptų sausoje keptuvėje)
  • 6 v.š. maistinių mielių dribsnių
  • 6 česnako skiltelių
  • 4 v.š. citrinos sulčių
  • 140 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Mažo žiupsnelio druskos (nepadauginkite, sūrumo suteiks ir maistinių mielių dribsniai)

Eiga:

  1. Pirmiausiai pasigaminkite pesto. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, sudėkite į maisto kombainą. Susmulkinkite iki mažų gabaliukų (stenkitės per stipriai nesmulkinti – skaniau, kai pesto juntami nedideli migdolų gabaliukai). Tuomet supilkite aliejų ir dar šiek tiek pasmulkinkite. Paragaukite ir, jei norisi, pakoreguokite skonį citrinos sultimis, česnaku ir druska. Paruoštą pesto sudėkite į sandarų indelį (padažo turėtų užtekti daugiau nei 2 porcijoms).
  2. Supjaustykite cukiniją ir morkas į plonas spagečių juosteles – spiraline daržovių pjaustykle, tarka, specialiu skustuku arba paprastu peiliu.
  3. Sumaišykite cukinijų ir morkų spagečius su norimu kiekiu prieš tai paruošto pesto (jei spagečiai išėjo per ilgi – taip kartais nutinka pjaustant spiraline pjaustykle – patrumpinkite juos žirklėmis). Paragaujame ir, jei norisi, papildomai įberkite druskos, pipirų ir (arba) mažą šlakelį citrinos sulčių. Jei pesto ant spagečių pasiskirstė netolygiai, kelias minutes palaukite – netrukus cukinijos pradės išskirti savo sultis ir padažas išsimaišys geriau.
  4. Paskirstykite drauge su pesto sumaišytus spagečius į du dubenėlius. Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, užberkite graikinių riešutų ir į kiekvieną dubenėlį papildomai įdėkite po šaukštelį pesto. Ragaukite, kol cukinijos nepaleido visų savo sulčių. 

Skanaus!

Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš tinklaraščio www.valgykimesveikiau.lt (@valgykimesveikiau)

Dar daugiau receptų – nemokamoje
Augalinių atradimų programoje.
Prisijunk!
Registruotis