Šiame recepte „gnocchi“ patiekiami su česnakų padažu, tačiau vietoje jo puikiai tinka ir pesto ar kiti Jūsų mėgstami padažai.
Reikės:
3 porcijoms
- 180 g kvietinių miltų
- 2–3 nedidelių bulvių (nuluptos turėtų sverti maždaug 150 g)
- 225 g moliūgų tyrės
- 1 a.š. druskos
- Žiupsnelio muskato (nebūtina)
Padažui
- 4 v.š. augalinio sviesto arba margarino
- 2,5 v.š. šaldytų petražolių (tinka ir šviežios)
- 4 česnako skiltelių
Eiga:
- Perpjaukite per pusę nedidelį moliūgą ir, padėję vidumi į apačią (kepimo skardoje), kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje – maždaug 50 minučių arba tol, kol įbedus šakutę, moliūgas atrodys tikrai minkštas. Tuomet pašalinkite žievę ir moliūgą sumalkite.
- Nulupkite bulves ir, sudėję į verdantį vandenį, virkite maždaug 15 minučių arba tol, kol bulvės taps minkštos.
- Bulvėms išvirus, sutrinkite jas bulvių trintuvu arba paprasta šakute – taip, kad masė taptų vientisa.
- Sumaišykite trintas bulves, moliūgų tyrę, miltus ir druską. Pirmiausia galite maišyti šaukštu, o tuomet minkyti, vis įdedant miltų – tol, kol masė prie rankų lips vis mažiau. Tešla turėtų išlikti minkšta ir gali būti šiek tiek lipni, minkyti jos per ilgai taip pat nereikėtų.
- Apibarstykite pjaustymo lentą miltais, sudėkite ant jos tešlos masę ir, nestipriai spausdami, iškočiokite maždaug 2 cm storio stačiakampio formą.
- Iškočiotą masę supjaustykite juostelėmis (maždag 2 cm pločio). Tada rankomis juosteles šiek tiek paridenkite (kad taptų apvalesnės) ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Gabaliukus galima įspausti šakute, kad jie taptų panašesni į tradicinius gnocchi.
- Puode užvirkite maždaug 1,5 l vandens ir į jau verdantį vandenį sudėkite gnocchi gabaliukus. Virkite, vis pamaišydami, kol visi gnocchi iškils į paviršių, o, gabalėliams iškilus, pavirkite dar 1–2 minutes.
- Kol verdate gnocchi, į keptuvę sudėkite augalinį sviestą (arba margariną) ir ištirpinkite. Tada sudėkite grūstą arba smulkiai tarkuotą česnaką bei petražoles. Pakepti 4–5 minutes, vis pamaišydami.
- Išvirę gnocchi, sudėkite gabaliukus į augalinio sviesto padažą (keptuvėje) ir pakepinkite dar kelias minutes. Patiekdami galite užberti grūstų aitriųjų paprikų, kieto augalinio sūrio ar kitų mėgstamų priedų.
Skanaus!
Už receptą dėkojame: Ivetai Klimavičiūtei iš tinklaraščio www.plantasticka.lt (@plantasticka)
