Būtent tokias kviečiame ir pasigaminti! Mėgaukitės saldžių, gaivių bei žemiškų skonių derme arba eksperimentuokite su kitais mėgstamais augaliniais ingredientais: daug baltymų ir kalcio turinčiu tofu, saulėje džiovintais pomidorais, maistingomis bolivinės balandos (kynvos) kruopomis ir kt.
Reikės:
2 porcijoms
- 2 nedidelių burokėlių
- 2 didelių raudonųjų svogūnų
- 6–8 lapinio (kale) kopūsto šakelių
- Pusės citrinos sulčių
- 1 stiklinės virtų grikių
- Kelių v.š. alyvuogių aliejaus (daržovių kepimui)
- 1 v.š. lydyto augalinio sviesto arba aliejaus (grikiams apkepti)
- Druskos ir pipirų
- Saujos lukštentų kanapių sėklų
Padažui
- 5 v.š. alyvuogių aliejaus
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 1 v.š. augalinio saldiklio (pavyzdžiui, klevų sirupo)
- 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių
- Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C karščio temperatūros. Supjaustykite nuvalytus burokėlius maždaug 1 cm storio griežinėliais, o svogūnus – storesniais pusžiedžiais. Sudėkite daržoves į kepimo skardą (geriausia – vienu sluoksniu), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų ir gerai viską išmaišykite (rankomis) – taip, kad visos daržovės pasidengtų aliejumi. Kepkite maždaug 40 minučių, kol daržovės iškeps ir lengvai karamelizuosis.
- Nuo lapinio kopūsto koto nuskabykite lapelius. Juos supjaustykite, sudėkite į dubenį, užberkite truputį druskos, įspauskite citrinos sulčių ir pagniaužykite (rankomis), kad kopūsto lapai suminkštėtų.
- Įkaitinkite keptuvėje šaukštą lydyto augalinio sviesto arba aliejaus. Pakepinkite grikius.
- Gerai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus (labai patogu tam naudoti paprasčiausią užsukamą stiklainį – sudėkite produktus ir gerai pakratykite). Tada paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreguokite druska ir (arba) pipirais.
- Sudėkite keptas daržoves, grikius ir lapinius kopūstus į lėkštes, apliekite padažu ir užberkite lukštentų kanapių sėklų. Skaniausia salotas valgyti šiltas.
Skanaus!
Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš tinklaraščio Valgykime sveikiau (@valgykimesveikiau)