Keptų burokėlių ir grikių salotos

Keptų burokėlių salotos su grikiais

Šis receptas – geras priminimas, kad salotas galite skanauti bet kuriuo metų laiku. Taip pat ir tada, kai už lango šalta, o lėkštėje norisi maistingo ir šildančio patiekalo.

Būtent tokias kviečiame ir pasigaminti! Mėgaukitės saldžių, gaivių bei žemiškų skonių derme arba eksperimentuokite su kitais mėgstamais augaliniais ingredientais: daug baltymų ir kalcio turinčiu tofu, saulėje džiovintais pomidorais, maistingomis bolivinės balandos (kynvos) kruopomis ir kt.

Reikės:

2 porcijoms

  • 2 nedidelių burokėlių
  • 2 didelių raudonųjų svogūnų
  • 6–8 lapinio (kale) kopūsto šakelių
  • Pusės citrinos sulčių
  • 1 stiklinės virtų grikių
  • Kelių v.š. alyvuogių aliejaus (daržovių kepimui)
  • 1 v.š. lydyto augalinio sviesto arba aliejaus (grikiams apkepti)
  • Druskos ir pipirų
  • Saujos lukštentų kanapių sėklų

Padažui

  • 5 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v.š. citrinos sulčių
  • 1 v.š. augalinio saldiklio (pavyzdžiui, klevų sirupo)
  • 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių
  • Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C karščio temperatūros. Supjaustykite nuvalytus burokėlius maždaug 1 cm storio griežinėliais, o svogūnus – storesniais pusžiedžiais. Sudėkite daržoves į kepimo skardą (geriausia – vienu sluoksniu), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų ir gerai viską išmaišykite (rankomis) – taip, kad visos daržovės pasidengtų aliejumi. Kepkite maždaug 40 minučių, kol daržovės iškeps ir lengvai karamelizuosis.
  2. Nuo lapinio kopūsto koto nuskabykite lapelius. Juos supjaustykite, sudėkite į dubenį, užberkite truputį druskos, įspauskite citrinos sulčių ir pagniaužykite (rankomis), kad kopūsto lapai suminkštėtų.
  3. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą lydyto augalinio sviesto arba aliejaus. Pakepinkite grikius.
  4. Gerai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus (labai patogu tam naudoti paprasčiausią užsukamą stiklainį – sudėkite produktus ir gerai pakratykite). Tada paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreguokite druska ir (arba) pipirais.
  5. Sudėkite keptas daržoves, grikius ir lapinius kopūstus į lėkštes, apliekite padažu ir užberkite lukštentų kanapių sėklų. Skaniausia salotas valgyti šiltas.

Skanaus!

Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš tinklaraščio Valgykime sveikiau (@valgykimesveikiau)

Dar daugiau receptų – nemokamoje
Augalinių atradimų programoje.
Prisijunk!
Registruotis