Reikės:
- 250 g kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. cinamono
- 1 a.š. malto muskato
- 1/2 a.š. druskos
- 70 g rudojo (arba baltojo) cukraus
- 125 g augalinio sviesto arba margarino
- 45 ml šalto vandens
- 550 g slyvų (be kauliukų)
- 1,5 v.š. (maždaug 12 g) džiūvėsėlių
Eiga:
- Kepimo skardos apatinę dalį išklokite kepimo popieriumi. Šiame recepte naudojome 18 cm skersmens skardą su nuimamais kraštais. Kepimo popierių uždėkite nuėmę skardos kraštus, o tuomet, prispausdami popierių, uždėkite kraštus atgal.
- Visą kepimo skardą (dugną ir kraštus) ištepkite kokosų aliejumi arba augaliniu sviestu (tinka ir margarinas). Palaikykite ją šaldytuve – tol, kol gaminsite pyrago tešlą.
- Sumaišykite sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir cukrų. Į mišinį sudėkite augalinį sviestą arba margariną (netirpintą) ir supilkite vandenį. Viską gerai išminkykite.
- Atskirkite kiek mažiau nei pusę tešlos, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą.
- Išimkite iš šaldytuvo skardą. Likusią tešlą ant kepimo popieriaus (ar kito pagrindo) iškočiokite į apskritimą ir įdėkite į skardą. Tešlos storis turėtų siekti maždaug 3–4 mm. Tešla turėtų padengti visą dugną ir 3–4 cm kraštuose. Įspauskite ir išlyginkite tešlą rankomis ir vėl įdėkite skardą į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C karščio temperatūros.
- Nuplaukite slyvas, išimkite jų kauliukus ir supjaustykite vaisius ketvirčiais (receptui slyvos svertos jau be kauliukų).
- Išimkite skardą su tešla iš šaldytuvo ir visą tešlos dugną padenkite džiūvėsėliais. Tada užpildykite visą pyrago vidų slyvomis, sudėdami jas vertikaliai, vieną šalia kitos.
- Išimkite likusią (prieš tai šaldytuve atidėtą) tešlos dalį ir sutrupinkite ją ant pyrago viršaus – taip, kad trupiniai padengtų visą pyragą. Ant viršaus dar galima užbarstyti šiek tiek rudojo cukraus.
- Kepkite pyragą 40–45 min. Iškepę palikite atvėsti ir tik tuomet nuimkite skardos kraštus. Valgykite vieną arba pasaldinkite augaliniais ledais ar kitais mėgstamais priedais.
Skanaus!
Už receptą dėkojame: Ivetai Klimavičiūtei iš tinklaraščio www.plantasticka.lt (@plantasticka)
Pagrindinis šio pyrago ingredientas slyvos – sultingas kaulavaisis, suteikiantis puokštę privalumų. Nors liaudyje slyvos tradiciškai linksniuojamos kaip žarnyno sveikatos panacėja, tai toli gražu ne vienintelis šių sodo gėrybių pranašumas. Kaip ir daugumoje vaisių, slyvose gausu vitaminų (A, C, K, B grupės), jos taip pat pasižymi antioksidantais turtinga sudėtimi bei dideliu flavonoidų kiekiu. Pasak vaistininkės Gabijos Kruopytės, slyvose esantys antioksidantai malšina organizme vykstančius uždegiminius procesus ir saugo nuo priešlaikinio senėjimo, o flavonoidai garsėja antialerginiu ir antibakteriniu poveikiu.
Slyvos taip pat naudingos jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatai – fenoliai, kurių šiuose vaisiuose gausu, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Turime gerų žinių ir besirūpinantiems cukraus kiekiu kraujyje: slyvose apstu skaidulų, kurių dėka gliukozė į kraują nepatenka taip greitai, todėl cukraus kiekis jūsų kraujotakos sistemoje didėja palaipsniui, išvengiama nepageidaujamų gliukozės šuolių. Tiesa, būtent dėl skaidulų bei sorbitolio slyvos pasižymi vidurius laisvinančiomis savybėmis, tad skanaukite atsakingai (rekomenduojama norma yra 50–100 g per parą).
Besimėgaudami šiuo trupininiu pyragu atminkite, kad nors tai ir desertas, tačiau kiek maistingesnis, nes jame yra slyvų!
Dažniausiai užduodami klausimai:
Kokiais kitais vaisiais galiu pakeisti slyvas?
Slyvas šiame recepte galite pakeisti kitais rūgščiai saldžiais vaisiais ar uogomis, pavyzdžiui, obuoliais, kriaušėmis, abrikosais, persikais ar nektarinais. Jei pageidaujate intensyvesnio skonio, išbandykite vyšnias ar mėlynes. Svarbiausia, jog vaisiai nebūtų pernelyg sultingi – tik tuomet trupininis pyragas išliks traškus, išlaikys norimą konsistenciją.
Ar galiu nenaudoti cukraus? Kuo jį pakeisti?
Žinoma! Cukrų galite keisti kitomis alternatyvomis. Vietoje įprasto baltojo tinka kokosų cukrus, klevų sirupas, agavų sirupas ar datulės – šie pagardai suteiks malonų saldumą ir šiek tiek karamelinį skonį. Jei norite sumažinti saldumą, dėkite mažiau cukraus arba keiskite jį saldžiais vaisiais (pavyzdžiui, prinokusiomis kriaušėmis).
Kokios slyvos geriausiai tinka pyragui?
Pyragui geriausiai tinka standesnės, ne per daug sultingos slyvos – jos kepant neištyžta ir išlaiko formą, o tai labai svarbu. Puikus pasirinkimas yra vengrinės slyvos (mėlynosios slyvos su pailgu kauliuku) – jos turi sodrų skonį ir malonų rūgštumą, kuris harmoningai dera su saldžiu trupininiu viršumi. Jei slyvos labai rūgščios, o saldumo prarasti nenorite, galite įmaišyti daugiau saldžių ingredientų – vaisių ar klevų sirupo.
Ar galiu vietoje augalinio sviesto naudoti aliejų?
Galite, tačiau keisis pyrago tekstūra. Trupininis sluoksnis su aliejumi tampa šiek tiek minkštesnis ir mažiau trapus, nei naudojant augalinį sviestą. Jei norite išbandyti tokį variantą, naudokite šiek tiek mažiau aliejaus nei sviesto (apie ¾ nurodyto kiekio), kad tešla nebūtų per riebi.
Ar galima naudoti kitokius miltus?
Taip, slyvų pyragą galima kepti ir su kitokiais miltais. Kviečių miltus galite pakeisti speltos, viso grūdo ar avižų miltais – pyragas bus šiek tiek tvirtesnis ir turės sodresnį skonį. Užsinorėję pyrago be gliuteno, rinkitės migdolų ar grikių miltus, tačiau tuomet rekomenduojame maišyti kelis miltų tipus, kad tešla būtų puri ir gerai laikytųsi.
