Jai pristatyti paruošėme išsamų grilio gidą, kuriame apžvelgėme svarbiausius klausimus: kokie produktai tinkamiausi kepimui, kaip juos paruošti, kiek laiko kepti ir kaip skaniausiai patiekti.
Pažadame, kepti augalines gėrybes – ne raketų mokslas! Tad apsidairykite šaldytuve, kurkite ugnį ir džiaukitės dūmu kvepiančiais gardumynais.
Tofu
Žolelėmis kvepiantis sūris, o gal augalinis šašlykas? Produktu-chameleonu vadinamas tofu ant grotelių virs kuo tik panorėsite. Tereiks gerų prieskonių, mėgstamo marinato ir galėsite gardžiuotis puikiu patiekalu.
Kokį naudoti?
Nors tofu rūšių būna įvairių, kepimui ant grotelių geriausia naudoti kietos tekstūros (angl. firm) produktus. Būtent tokie geriausiai išlaikys norimą formą ir nesubyrės.
Kaip paruošti?
- Pirmasis žingsnis, kurį reikėtų atlikti iš pakuotės išėmus tofu – jį nusausinti. Tai padaryti galite švelniai sugerdami skystį popieriniu rankšluosčiu. Jei turite, pasitelkite ir specialų tofu presą. Sausinimo logika paprasta: kuo geriau nuspausite tofu sūrį, tuo labiau į jį įsigers prieskoniai arba marinatas.
- Supjaustykite tofu blokelį norimo dydžio gabalėliais: kubeliais (jei darysite vėrinukus), juostelėmis ir pan. Svarbu nesusmulkinti tofu per plonai, kad kepamas neperdžiūtų arba neįkristų į ugnį.
- Paskutinis žingsnis – marinavimas. Tam puikiai tiks sojos arba barbekiu padažas, mėgstamais prieskoniais pagardintas aliejus, augalinis majonezas. Marinuoti patariame mažiausiai 2 valandas, o ypač ryškiam skoniui išgauti – per naktį.

Kiek laiko kepti?
Ant grilio tofu iškepti užtruks maždaug 7–10 minučių. Kepimo laikas gali priklausyti nuo kaitros, tofu gabalėlių dydžio bei mėgstamo apskrudimo laipsnio.
Kaip patiekti?
Ant grotelių keptas tofu gerai dera su šviežių daržovių salotomis ar keptų daržovių vėrinukais. Taip pat skanu jį patiekti su ryžiais arba pasitelkti kaip tortilijų bei burgerių įdarą. Nepamirškite padažų! Malonaus skonio suteiks augalinis jogurtas, majonezas, barbekiu ar bet koks kitas Jūsų mėgstamas padažas (galite naudoti net marinato likučius).
Daržovės
Užuot pamokslavę apie daržo gėrybių naudą pasakysime tiek: liepsnos pakutentos daržovės sutaikys ir daržovių mylėtojus, ir skeptikus. Kepimo metu šie produktai suminkštėja, salsteli ir sužiba naujais skoniais.
Kokias naudoti?
Visas ir visokias! Niekada nenuvils ant grilio keptos cukinijos, baklažanai, svogūnai, paprikos, pomidorai, smidrai bei kukurūzai. O ieškantiems įdomesnių skonių rekomenduojame pamėginti kepti česnakus, burokėlius, kopūstus, romanines salotas ar šviežius žirnelius su ankštimis.

Kaip paruošti?
Stambias daržoves prieš kepimą patariame supjaustyti. Tokiu būdu jos greičiau iškeps, o paviršius pasidengs žaviais grotelių dryželiais. Cukinijas ir baklažanus įprasta smulkinti 1–1,5 cm griežinėliais arba riekėmis (pjaustant išilgai). Paprikas, svogūnus, nedidelius burokėlius (stambesnius rekomenduojame pjaustyti griežinėliais kaip cukinijas) geriausia dalinti į ketvirčius. Romaninės salotos geriausiai iškepa padalintos pusiau, lyg laiveliai. Na o mažų pomidoriukų, smidrų, grybų ar žirnelių ankščių pjaustyti visai nereikia.
Šviežiose daržovėse pilna skonio, tad persistengti su padažais neverta, pakaks prieš kepant lengvai suvilgyti marinatu. Klasikinis jo variantas – alyvuogių aliejus su mėgstamais prieskoniais. Jei norisi išraiškingesnio skonio, į aliejų galite įmaišyti smulkinto česnako, balzaminio acto, citrinos sulčių ar šviežių kapotų žolelių (čiobrelių, rozmarinų, krapų ir pan.).
Verdami daržovių iešmelius, derinkite vienodos konsistencijos daržoves. Taip jos iškeps vienu metu ir tolygiai. Svarbu atkreipti dėmesį ir į kaitrą: minkštas daržoves geriausia kepti ant stipresnės ugnies, bet trumpiau, o kietesnes – silpnesnėje, ilgiau.
Kiek laiko kepti?
Skirtingų daržovių kepimo laikas priklauso nuo jų rūšies. Cukinijų ir baklažanų juostelės arba griežinėliai iškeps per maždaug 5–7 minutes. Pjaustytos paprikos, svogūnai, burokėliai – per 8–10 minučių. Apskrudinti romanines salotas pakaks 6 minučių. Vyšniniai pomidoriukai iškeps per 6–10 minučių. Maždaug tiek laiko prireiks ir smidrams ar žirneliams. Tačiau rekomendacijomis nesikliaukite aklai: patariame nuolat stebėti kepamas daržoves, pusiaukelėje apversti, o kepimo laiką derinti pagal tai, kokį apskrudimą norite išgauti. Proceso trukmė priklausys ir nuo jūsų kepsninės kaitros.

Kaip patiekti?
Keptas daržoves galima valgyti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip garnyrą (šalia tofu ar augalinių kepsnelių). Dūmu kvepiančios daržo gėrybės suteiks naujų spalvų įprastiems patiekalams, tokiems kaip makaronai ar salotos. Taip pat – praturtins klasikinius meksikietiškos virtuvės patiekalus: buritus, tortilijas, takus.
Vaisiai
Ant griliaus kepti vaisiai – daugeliui vis dar neatrastas gėris. Prisilietę prie karštų grotelių vos per kelias minutes jie žaviai apskrunda, karamelizuojasi ir tampa gardžiu bei sveiku desertu.
Kokius naudoti?
Kepimui gerai tinka vasariški kaulavaisiai – įvairių rūšių nektarinai, persikai. Taip pat gardžiai apskrunda ananasai, kietesnės kriaušės bei bananai. Na, o gurmanams siūlome išbandyti ant grotelių keptus arbūzus.
Kaip paruošti?
Daugelis vaisių nesunkiai ištęžta, todėl griliui verta rinktis nepernokusius, šiek tiek kietesnius. Dėl tos pačios priežasties vaisius taip pat reikėtų pjaustyti kiek stambiau. Nektarinus, persikus bei kriaušes pakaks padalinti pusiau, ananasus patogu kepti stambiais griežinėliais arba juostelėmis, o arbūzus – trikampiais, su galuose paliktomis žievelėmis. Bananams specialaus paruošimo paprastai nereikia, jie kepami net nenulupti.
Supjaustytus vaisius pakanka švelniai aptepti aliejumi ir negausiai pabarstyti cukrumi – likusį darbą už Jus atliks kaitra.
Kiek laiko kepti?
Arbūzo gabalėlius reikėtų kepti po 2 minutes iš abiejų pusių. Šiek tiek ilgiau keps ananasai – po 3–5 minutes, taip pat iš abiejų pusių. Persikus bei nektarinus ant grotelių geriausia dėti perpjauta dalimi žemyn ir kepti apie 3 minutes, tuo tarpu kriaušes – apie 5 minutes. Su žievėmis kepti bananai desertu virs per maždaug 10-15 minučių.

Kaip patiekti?
Ant grotelių keptus vaisius skanu valgyti su augaliniais ledais, jogurtu ar tiesiog vienus. O jei norisi įmantresnio skonio, rekomenduojame ant jų užberti kepintų riešutų, granolos, cinamono, šviežių mėtų arba čiobrelių lapelių.
Augaliniai burgeriai
Vasara trumpa, planų daug, todėl tikrai ne visada pakanka laiko maisto gaminimui. Tokiais atvejais gelbsti iš anksto paruošti augaliniai paplotėliai. Džiugu, kad jų pasirinkimas Lietuvoje sparčiai plečiasi, o skonis – tikrai nenuvilia.
Kokius naudoti?
Didžiuosiuose prekybos centruose nesunkiai rasite mėsos skonį atkartojančių, tačiau 100 proc. augalinių „Liveg“, „Garden Gourmet“, „Anamma“, „Beyond Meat“ ir kitų prekių ženklų burgeriams skirtų paplotėlių. Dairykitės jų šaldytų arba augalinių produktų skyreliuose. Išvardinome populiariausius pasirinkimus, tačiau augalinių paplotėlių rūšių yra ir daugiau. Įprastai jie žymimi užrašais „V-Label VEGAN“, „Vegan“ arba „Plant-based“.

Kaip paruošti?
Geroji dalis – specialaus paruošimo nereikia. Tiek šaldytus, tiek nešaldytus paplotėlius galima dėti tiesiai ant grotelių.
Kiek laiko kepti?
Geriausia sekti konkretaus produkto kepimo instrukciją (ją rasite ant pakuotės). Vidutiniškai šaldytus paplotėlius iškepti užtrunka apie 8 minutes (po 4 minutes abiems pusėms), o nešaldytus – dar greičiau.
Kaip patiekti?
Gardų augalinį burgerį sukomplektuoti gali kiekvienas, tam prireiks vos kelių ingredientų: mėgstamų bandelių, daržovių, padažo ir, žinoma, prieš tai iškepto paplotėlio. Jei nemėgstate miltinių gaminių, paplotėlius skanu valgyti su salotomis, keptomis daržovėmis arba ryžiais.
Informacija atnaujinta: 2025 05 02