Salotos su šviežiu arbūzu ir augaliniu fetos sūriu
|
2025 02 01

Pamilti salotas: sodrūs ir maistingi augaliniai padažai

Traškios, gaivios, su kepintais riešutais ar uogomis, pilnos spalvų ir skonių – salotos gali nustebinti savo įvairove. Lengviausias būdas jas pamilti: pasiruošti gerą augalinį padažą.

Sveikos mitybos gairėse vaisiams ir daržovėms skiriamas ypatingas dėmesys. Specialistai tikina, kad vienas paprasčiausių būdų į racioną jų įtraukti daugiau – valgyti salotas. Vis dėlto, šis skaidulomis, vitaminais bei kitomis naudingosiomis medžiagomis praturtintas patiekalas dažnai pavadinamas nesočiu ar stingančiu skonio ir taip vietą užleidžia mažiau maistingiems valgiams.

Pamilti salotas gali padėti padažai. Jie suteikia daržovėms ir net pabodusį pomidorą ar agurką leis atrasti iš naujo. Tiesa, pirktiniais padažais piktnaudžiauti nereikėtų, o štai namuose gaminti gali būti maistingi ir sveiki. Padažo bazei naudojant augalinius ingredientus – alyvuogių aliejų, riešutų kremą ar trintus avokadus – galima ne tik papildyti savo mitybą sveikais riebalais, bet ir išlikti sotiems ilgiau.

Šis tas riebaus, šis tas rūgštaus

Subalansuotą augalinio padažo skonį išgauti padės nesudėtinga formulė: riebi bazė + lengva rūgštelė + ryškaus skonio ingredientas. Niekada neprašausite riebiam pagrindui pasirinkę tyrą alyvuogių aliejų, su vandeniu sumaišytą mėgstamą riešutų kremą ar sutrintą avokadą.

Rūgštelės suteiks šlakelis laimo, apelsinų ar greipfrutų sulčių, taip pat keli šaukštai pasirinkto acto: ryžių, vyno, obuolių. Ne ką prasčiau tiks ir italų numylėtas balzamiko padažas.

Galiausiai, charakterio padažui įneš saulėje džiovinti pomidorai, trintos uogos, įvairios prieskoninės žolelės, garstyčios, česnakai, imbieras. Tiesa, šių ingredientų verčiau nepadauginti, kad jie neužgožtų natūralių daržovėse esančių skonių.

Skanių salotų paslaptis slypi ne tik padažo ingredientuose. Tam, kad žalumynai ir daržovės išliktų traškios bei nesuglebusios, padažą reikėtų pilti tik prieš pat valgant. Taip pat svarbu jį įmaišyti atsargiai: nespaudžiant ir netrinant salotų, tarsi kedenant.

Pasipraktikavimui – keletas augalinių receptų

Žolelių padažas

Nors gaivaus žaliojo padažo receptuose paprastai rekomenduojamos petražolės ir bazilikai, tam puikiai tinka ir kitos prieskoninės žolelės – pavyzdžiui, kalendra, raudonėliai, mėtos. Gamindami galite derinti vienos rūšies žoleles arba jas tarpusavyje sumaišyti – taip kiekvieną kartą išgausite vis kitokio skonio padažus.

Pilną receptą rasite ČIA

Žolelių padažas
Augalinis žolelių padažas | Jūratės Navikienės nuotr.

Cezario salotų padažas

Tradicinėmis Cezario salotomis galite mėgautis ir be gyvuninės kilmės ingredientų – pakeiskite juos sveikatai palankiais augaliniais produktais: daug baltymų turinčiais anakardžiais bei vitaminais praturtintomis maistinėmis mielėmis.

Pilną receptą rasite ČIA

Augalinės cezario salotos
Anakardžių padažas augalinėms Cezario salotoms | Plantasticka nuotr.

Morkų ir imbiero padažas

Mėgstate ryškius skonius? Pagardinkite savo padažus nesudėtingu japonišku padažu. Saldžias natas išgauti padės morkos, aštrumo suteiks imbieras, o umami dermės – universalusis sojų padažas.

Pilną receptą rasite ČIA

Morkų ir imbiero padažas
Augalinis morkų ir imbiero padažas | Plant-based on a Budget nuotr.

Riešutų sviesto padažas

Augalinis riešutų pagrindu ruošiamas pagardas – maistinga, daug baltymų turinti alternatyva.Ypač malonias skonio dermes salotų padažas kuria tada, kai į jų sudėtį įtraukiate vaisių – pavyzdžiui, mangų.

Pilną receptą rasite ČIA

Riešutų sviesto padažas
Augalinis riešutų sviesto padažas salotoms su mangu ir tofu | Plantasticka nuotr.

Skanaus!

 

Pažink ir augink sveiko bei
skanaus augalinio maisto
idėjas Lietuvoje!
Įsitrauk